Najnovije vesti

Najveće vetropolje u Evropi u našem susedstvu

Sa 216 vetroturbina koje rade i instalisanom snagom od 540 MW, vetropark Fantanele zvanično je postao najveći vetropark na evropskom kontinentu. Titula najvećeg vetropolja na kopnu pripadala je Škotskoj, a od danas pripada ovom rumunskom vetropolju. Do kraja godine na ovom vetroparku radiće 240 vetroturbina, sa instalisanim kapacitetom od 600MW.

Prva turbina u vetroparku Fantanele zavrtela se u junu 2010. godine, a za protekle dve godine Rumunija je zahvaljujući eksploataciji vetra uspela da proizvodnju čiste energije dobijene iz ovog resursa podigne sa skromnih 14 MW godišnje. Za prvih devet meseci ove godine uz pomoć vetra dobijeno je  dovoljno električne energije da se zadovolje potrebe preko 600 hiljada domaćinstava.

Američka kompanija Continental Wind Partners (CWP) koja planira izgradnju prvog vetroparka u Srbiji, izgradila je i danas najveće evropsko vetropolje, Fantanele. Ako je sudeći po iskustvima iz susedne Rumunije, i Srbija bi zahvaljujući eksploataciji vetra mogla da se pridruži vodećim evropskim zemljama koje štite životnu sredinu i unapređuju život stanovnika. Iako Srbija još čeka na prvi zeleni kilovat dobijen iz energije vetra, primer Rumunije uliva nadu, pogotovo ako se ima u vidu da su naši susedi bili tek u malo boljoj startnoj poziciji. Naime, trenutni kapaciteti Srbije kada je reč o energiji vetra iznose oko pet odsto u odnosu na ukupne raspoložive obnovljive resurse, a izgradnjom prvog srpskog vetroparka Čibuk obezbedilo bi se dovoljno električne energije za snadbevanje oko 30.000 domaćinstava.