Najnovije vesti

Beograd može postati središte najvećih projekata obnovljivih izvora energije

Preseljenjem sedišta kompanije Continental Wind Partners iz Londona u Beograd, otvara se mogućnost da ovo mesto postane središte najvećih projekata obnovljivih izvora energije u ovom delu Evrope. Izgledi za skori početak izgradnje vetroparka Čibuk su veliki, pod uslovom da nova Vlada deluje brzo i efikasno, uradi i primeni sva podzakonska akta neophodna za obezbeđivanje investicije. Ovo su juče, tokom okupljanja kolega, partnera i prijatelja CWP u novom sedištu u Beogradu potvrdili čelnici kompanije.

Objašnjavajući razloge za preseljenje iz Londona u Beograd Mark Krendal, predsednik CWP je rekao da su pred kompanijom veliki projekti u ovom delu sveta, i da bi Beograd mogao postati njihov pravi regionalni centar. U te velike projekte koje CWP razvija u Rumuniji, Poljskoj i drugim zemljama  spada i vetropark Čibuk u opštini Kovin.

Proces za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka Čibuk u Kovinu je skoro završen, međutim početak njegove izgradnje zavisi od skorih poteza nove Vlade Srbije. „Vlada još nije odobrila osnovne propise koji omogućavaju da se proizvedena struje proda, da se utvrde cene struje i obezbede ugovori o kupoprodaji. Ako nova Vlada bude uradila sve što je neophodno da sprovede podzakonska akta koja podržavaju obnovljive izvore energije, mi ćemo i ovde sigurno igraditi vetropark, sedište za region i centar velikih projekata vetroenergije,“ rekao je Krendal. Da su izgledi za uspeh projekta vetroparka Čibuk veliki potvrdio je i jedan od menadžera CWP Finexco, Nejdžel Robinson. „Čekaju se neke odluke i ako te odluke budu dobre, bićemo u poziciji da već sledeće godine u Srbiji investiramo više od 300 miliona evra,“ najavio je Robinson. Uspeh projekta vetroparka Čibuk u Kovinu doveo bi Srbiju u red zemalja koje u najvećoj mogućoj meri koriste potencijale obnovljivih izvora energije. „Ukoliko Vlada bude napravila prave poteze možemo da se stavimo u red sa zemljama koje su u Evropskoj Uniji a koje mi možemo i da prestignemo,“ istakla je direktorka Continental Wind Serbia Ana Brnabić. CWS, zajedno sa kompanijom Vetroelektrane Balkana neposredno radi na razvoju projekta vetroparka Čibuk. Preseljenje sedišta CWP u Beograd juče je obeleženo u prisustvu prijatelja, kolega i poslovnih partnera kompanije. Događaju su prisustvovale između ostalih i ambsadorke SAD i Kraljevine Danske u Srbiji, Meri Vorlik i Mete KjuelNilsen.