Najnovije vesti

Održani Dani otvorenih vrata uoči početka izgradnje vetroparka „Čibuk 1“

Kompanija Vetroelektrane Balkana je povodom početka radova na izgradnji vetroparka „Čibuk 1“, organizovala Dane otvorenih vrata u poslednjoj nedelji juna. Otvorena vrata održana su u četiri mesne zajednice koje okružuju lokaciju na kojoj će se nalaziti „Čibuk 1“, u Mramorku, Dolovu, Bavaništu i Vladimirovcu. Građane koji su se okupili ovim povodom najviše su zanimali izgradnja mreže puteva i redosled gradnje vetroelektrane. Bilo je i pitanja o korišćenju zemljišta, naknadi štete koja eventualno nastane tokom izgradnje, kao i zapošljavanju lokalnog stanovništva.

Izgradnja mreže puteva od skoro 60 kilometara počela je gradnjom glavnog transportnog puta koji će biti dug 11 km. Na ovom putu radi se cementna stablizacija, kako bi kamioni koji su pod velikim teretom stigli bezbedno do lokacija za postavljanje vetro-generatora. Ovaj put je javno vlasništvo i moći će da ga koriste svi građani. Kolovozna konstrukcija ovog puta je 4,5 metra, sa dodatnih 35 cm sa svake strane koji će služiti kao odvod. Od ovog puta gradiće se pristupni putevi ka svakoj parceli na kojoj će biti postavljena vetroturbina.

Pre postavljanja samih turbina, biće izgrađen kompleks sa trafostanicom i upravnom zgradom, kao i dalekovod dužine 10,8km. Svi kablovi koji će proizvedenu struju sprovoditi od vetro-generatora do dalekovoda biće ukopani u zemlju, na dubini od 1,2 metra i zaštićeni betonskim kasetama.

Prema trenutnom planu, svi radovi bi trebalo da traju 18 meseci od početka izgradnje. Same vetroturbine će biti postavljane u vremenskom periodu od 19 nedelja, i to tri vetroturbine nedeljno. Posle izgradnje prvih 7 vetrenjača, prvi strujni krug biće pušten u rad. Ceo vetropark proradiće kroz 8 strujnih krugova.

Sva šteta koja nastane na privatnim njivama u toku izgradnje, biće u celosti nadoknađena. Za parcele koje su uzete privremeno isplaćuje se godišnja nadoknada, a nakon kraja svih radova zemlja će biti vraćena u prvobitno stanje. U svakoj mesnoj zajednici ostavljen je i Formular za žalbe, zvanični dokument putem kojeg građani mogu da prijave eventualnu štetu, buku ili nešto drugo što ometa svakodnevni život lokalnog stanovništva.

U poslednjih nekoliko godina, zaključno sa krajem 2016. godine, kompanija Vetroelektrane Balkana donirala je skoro 80 hiljada evra mesnim zajednicama koje su povezane sa izgradnjom vetroparka. Od ove godine novac za donacije biće usmeren na stipendije lokalnih studenata ekologije, orintologije i sl. Na ovaj način planirano je da oni budu upošljeni na monitoringu ptica i slepih miševa, koji je obavezan u toku prve tri godine od početka rada vetroparka.

Građane Mramorka posebno je interesovalo zapošljavanje lokalnog stanovništva u toku izgradnje vetroelektrane, budući da je to ugovorna obaveza između opštine Kovin i kompanije Vetroelektrane Balkana. Trenutno su u toku procene izvođača radova koliko ljudi će biti potrebno u periodu od dve godine, koliko će trajati svi radovi na izgradnji, kao i koje su kvalifikacije potrebne za zapošljavanje.

Pitanja u Mramorku postavljena su i u pravcu podele dobiti od prodate struje. Obaveza investitora je da na godišnjem nivou 2 odsto neto dobiti isplati opštini Kovin, od čega će 0,5 odsto ići u MZ Mramorak. Ovaj novac biće usmeren na projekte koji su važni za život zajednice.

U Dolovu najviše se razgovaralo o naknadi štete i načinu na koji će se ona utvrditi. U slučaju prijavljene štete na teren će izaći geometar i ovlašćeni sudski veštak koji će izvršiti procenu štete. Na osnovu ove procene biće određena suma novca za nadoknadu, koju će u celosti isplatiti kompanija Vetroelektrane Balkana. Pre početka izgradnje, svi putevi koji će biti korišćeni za transport materijala i opreme su fotografisani i obaveza izvođača radova je da po završetku gradnje sanira nastalu štetu i vrati puteve u prvobitno stanje.

Tokom izgradnje puteva, sve deonice na kojima se radi će biti bezbednosno osigurane, a prolaznost će biti moguća tokom celog procesa, kako bi građani mogli da pristupe svojim parcelama.

Parcele koje su otkupljene za postavljanje vetrogeneratora biće zatvorene tokom izvođenja radova(postavljanja temelja, stubova i kačenja elisa) iz bezbednosnih razloga.

Na zahtev građana ponovljene su i glavne informacije vezane za izgradnju vetroparka „Čibuk 1“. Glavni investitor su kompanija Vetroelektrane Balkana, a izvođač radova nemačka kompanija General Electric. Vetropolje će u svom sastavu imati 57 vetroturbina, a ukupna vrednost projekta iznosi oko 300 miliona evra. Radni vek vetroparka je procenjen na  25 godina.

Građane Vladimirovca zanimalo je kako teče tok radova od početka do kraja izgradnje vetroparka i kako će izgledati transport delova za vetroturbine. Delovi za stubove i elise vetroturbina biće transportovani od luke Pančevo do Vladimirovca, odakle će kamioni ulaziti na glavni transportni put i voziti delove vetrogeneratora do svih pozicija na kojima će biti izgrađeni kao i do glavnog skladišta.

Glavni transportni put skratiće postojeći put prema Kovinu i Smederevu za oko 30 kilometara, što je takođe značajno za građane Vladimirovca i ostalih mesta.

U Vladimirovcu će biti u potpunosti rekonstruisna dva od četiri pružna prelaza,preko kojih će se prelaziti tokom transporta vetroturbina. Biće urađena i rekonstrukcija atarskih puteva.

Susretu u Vladimirovcu prisustvovali su i predstavnici portugalske kompanije CJR Renewables, koja je podizvođač radova.