CSR

Društvena odgovornost

Kao deo Plana podrške društvenim inicijativama (SIP) i društvene odgovornosti, kompanija Vetroelektrane Balkana (WEBG) je od 2013.godine podržavala i nastavlja da podržava aktivnosti u okviru lokalnih projekata, poput popravke infrastrukture, unapređenja obrazovnih i sportskih programa, programa podrške osetljivim grupama (starije stanovništvo, osobe sa posebnim potrebama, mladi i deca), aktivnosti na očuvanju životne sredine, lokalne tradicije i običaja, promocije evropskih vrednosti, poštovanja zakona, transparentnosti i borbe protiv diskriminacije. Većina projekata bila je realizovana posredstvom mesnih zajednica Mramorak, Dolovo, Vladimirovac i Bavanište.

Kompanija Vetroelektrane Balkana i opština Kovin su 2008. godine potpisale Ugovor o poslovnoj saradnji kojim se naša kompanija obavezala da će opredeliti i donirati sredstva u visini od 2% godišnje neto dobiti (1,5 % opštini Kovin i 0,5 % MZ Mramorak), od prodaje električne energije, u svrhu infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, nauke, humanitarnog rada, sporta, kulture, turizma, zaštite životne sredine i socijalne zaštite na teritoriji opštine Kovin.

Vetrolektrane Balkana su do sada podržale preko 100 projekata i lokalnih inicijativa. Više od 20 projekata odnosilo se na zdravlje, kvalitet života i sport. WEBG je podržala tri projekta pomoći starijem stanovništvu i pomogla rad sedam sportskih organizacija i zdravstvenih institucija.

U oblasti infrastrukture izvedeno je 32 projekta u četiri lokalne zajednice. Doprinos vetroparka Čibuk 1 ogleda se i u izgradnji 50 km lokalnih puteva. Takođe, rekonstruisane su dve školske učionice, i izgrađena tri igrališta i pet sportskih objekata.

S obzirom na važnost dece i njihovog fizičkog, društvenog i emotivnog razvoja, WEBG je više od 20 donacija namenila deci i omladini, i njihovom obrazovanju. Tokom protekle godine putem Fondacije “SOS dečija sela“ pomogli smo deci i mladima bez roditeljskog staranja.

Pored lokalnih organizacija, WEBG kontinuriano podržava i prati rad Istraživačke stanice “Petnica” i H-Bridges tima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kako bi imali šansu da se takmiče na svetskom nivou i predstave projekte i pronalaske u oblasti električne energije i održivog razvoja. Dodatno, Vetroelektrane Balkana organizovale su posetu preko 50 studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu VP Čibuk 1. Na taj način želeli smo da upoznamo buduće inženjere sa značajem obnovljivih izvora energije i načinom rada vetroelektrane.

Naša kompanija neprekidno podržava projekte očuvanja kulturnog i nacionalnog nasleđa, kao i programe osnaživanja žena u lokalnim zajednicama. U ovoj oblasti realizovano je 17 projekata.

Od početka Korona krize, kompanija Vetroelektrane Balklana aktivno pomaže zdravstvenim i lokalnim samoupravama i institucijama kroz doniranje novčanih sredstava neophodnih za nabavku medicinske i zaštitne opreme i paketa sa hranom i higijenskim namirnicama za najugroženije kategorije stanovništa.

Ponosimo se time što smatramo i postupamo tako da uspeh treba podeliti sa drugima.

Godišnji SIP izveštaji za prethodne godine.

SIP 2022

SIP 2021

SIP 2020

SIP 2019

SIP 2018

SIP 2017

SIP 2016

SIP 2015

SIP 2014

SIP 2013