Čibuk 1

O vetroparku Čibuk 1

Vetropark Čibuk 1 je kontinentalni vetropark koji deluje u sklopu energetskog sistema Srbije. Projekat je završen i svečano otvoren u oktobru 2019. godine. Sa 158 megavata (MW) kapaciteta, vetropark Čibuk 1 je najveći komercijalni energetski projekat u domenu vetroenergije u Srbiji i na zapadnom Balkanu.

Čibuk 1 se prostire na površini od 37 kvadratnih kilometara i nalazi se na oko 50 km od Beograda, na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (APV). Vetropark se nalazi u području sela Mramorak, i graniči se sa selima Vladimirovac, Devojački bunar, Dolovo i Bavanište. Čibuk 1 je i na kilometar i po od Specijalnog rezervata prirode, Deliblatske peščare.

Osim što učestvuje u umanjenju negativnih uticaja srpskog energetskog sektora na životnu sredinu, doprinos vetroparka Čibuk 1 ogleda se i u izgradnji 50 km lokalnih puteva.

Životni vek vetroparka je 25 godina.

Sa 57 vetroturbina proizvedenih u GE Renewable Energy, ovaj projekat snabdeva električnom energijom 113.000 domaćinstava, i eliminiše 370.000 tona emisije ugljen dioksida godišnje.