Najnovije vesti

Program prezentacija projekta izgradnje vetroparka Čibuk 1 u februaru i martu

Građani mesnih zajednica Dolovo, Mramorak, Bavanište, Banatsko Novo Selo, Vladimirovac, Devojački Bunar i opštine Kovin će u narednom periodu imati priliku da saznaju sve pojedinosti o Čibuku 1,  projektu vetroparka koji  će biti izgrađen na teritoriji pomenutih mesta. Kompanije Continental Wind Serbia i Vetroelektrane Balkane će do kraja februara i tokom marta, organizovati posebne skupove za sve zainteresovane meštane na kojima će u direktnom i interaktivnom obraćanju predstavnika CWS biti predstavljeni svi aspekti u daljem razvoju projekta vetroparka započetog pre nekoliko godina. Organizovanje novih susreta potvrđuje nastavak dobre prakse i brige CWS za interese građana i lokalnih zajednica kojima pripadaju.

Program prezentacije obuhvata nekoliko celina, od uvodnog dela o izgradnji transportnih puteva do finala koje će obeležiti pitanja prisutnih. Tok prezentacije izgledaće ovako: 

  • - Opis projekta izgradnje vetroelektrane„Čibuk 1“, uključujući i pregled transportnih puteva i očekivanu dinamiku izgradnje i početka rada
  • - Detaljne rezultate Studije o proceni uticaja na životnu sredinu i društveno okruženje i predviđene mere zaštite
  • - Planirani mehanizmi komunikacije sa zainteresovanim učesnicima pre, tokom i nakon izgradnje vetroelektrane
  • - Dostupnost relevantnih dokumenata na uvid
  • - Jasan pregled dostupnih mehanizama žalbe u slučaju bilo kakve štete nanesene njivama i usevima, drugoj privatnoj ili javnoj svojini u toku gradnje (osobe za primanje žalbi u ime WEBG i mehanizam brze naplate štete)
  • - Pitanja i odgovori. 

Nakon ovog dela, biće prikazan kraći film o izgradnji najvećeg vetroparka na kopnu u Evropi. Po završetku prezentacije, biće organizovan i mali prijem, tokom kojeg će svi zainteresovani moći da nastave razgovor sa predstavnicima kompanija CWS i WEBG.

Prva prezentacija biće organizovana u prostorijama Mesne zajednice Dolovo, u utorak 24. februara u 17 časova, a zatim 26. februara u Mramorku (Mesna zajednica Mramorak), 03. marta u Bavaništu (Dom kulture), 05. marta u opštini Kovin, 10. marta u Banatskom Novom Selu (Mesna zajednica) i 12. marta u Vladimirovcu (Dom kulture). U Vladimirovac će biti pozvani i svi zainteresovani stanovnici Devojačkog Bunara.