CSR

Društvena odgovornost

Kao deo Plana podrške društvenim inicijativama (SIP) i društvene odgovornosti, kompanija Vetroelektrane Balkana (WEBG) je od 2013.godine podržavala i nastavlja da podržava aktivnosti u okviru lokalnih projekata, poput popravke infrastrukture, unapređenja obrazovnih i sportskih programa, programa podrške osetljivim grupama (starije stanovništvo, osobe sa posebnim potrebama, mladi i deca), aktivnosti na očuvanju životne sredine, lokalne tradicije i običaja, promocije evropskih vrednosti, poštovanja zakona, transparentnosti i borbe protiv diskriminacije. Većina projekata bila je realizovana posredstvom mesnih zajednica Mramorak, Dolovo, Vladimirovac i Bavanište.

Kompanija Vetroelektrane Balkana i opština Kovin su 2008. godine potpisale Ugovor o poslovnoj saradnji kojim se naša kompanija obavezala da će opredeliti i donirati sredstva u visini od 2% godišnje neto dobiti (1,5 % opštini Kovin i 0,5 % MZ Mramorak), od prodaje električne energije, u svrhu infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, nauke, humanitarnog rada, sporta, kulture, turizma, zaštite životne sredine i socijalne zaštite na teritoriji opštine Kovin.

Vetrolektrane Balkana su do sada podržale preko 100 projekata i lokalnih inicijativa. Više od 20 projekata odnosilo se na zdravlje, kvalitet života i sport. WEBG je podržala tri projekta pomoći starijem stanovništvu i pomogla rad sedam sportskih organizacija i zdravstvenih institucija.

U oblasti infrastrukture izvedeno je 32 projekta u četiri lokalne zajednice. Doprinos vetroparka Čibuk 1 ogleda se i u izgradnji 50 km lokalnih puteva. Takođe, rekonstruisane su dve školske učionice, i izgrađena tri igrališta i pet sportskih objekata.

S obzirom na važnost dece i njihovog fizičkog, društvenog i emotivnog razvoja, WEBG je više od 20 donacija namenila deci i omladini, i njihovom obrazovanju. Tokom protekle godine putem Fondacije “SOS dečija sela“ pomogli smo deci i mladima bez roditeljskog staranja.

Pored lokalnih organizacija, WEBG kontinuriano podržava i prati rad Istraživačke stanice “Petnica” i H-Bridges tima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kako bi imali šansu da se takmiče na svetskom nivou i predstave projekte i pronalaske u oblasti električne energije i održivog razvoja. Dodatno, Vetroelektrane Balkana organizovale su posetu preko 50 studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu VP Čibuk 1. Na taj način želeli smo da upoznamo buduće inženjere sa značajem obnovljivih izvora energije i načinom rada vetroelektrane.

Naša kompanija neprekidno podržava projekte očuvanja kulturnog i nacionalnog nasleđa, kao i programe osnaživanja žena u lokalnim zajednicama. U ovoj oblasti realizovano je 17 projekata.

Od početka Korona krize, kompanija Vetroelektrane Balklana aktivno pomaže zdravstvenim i lokalnim samoupravama i institucijama kroz doniranje novčanih sredstava neophodnih za nabavku medicinske i zaštitne opreme i paketa sa hranom i higijenskim namirnicama za najugroženije kategorije stanovništa.

Ponosimo se time što smatramo i postupamo tako da uspeh treba podeliti sa drugima.

Lista do sada realizovanih SIP / DO projekata u 2021. godini:

  • Osnovna škola „Prvi maj“, Vladimirovac – donacija za lokalni festival Martisor u iznosu od 30.000 RSD
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo, Mramorak – donacija za opremu u iznosu od 465.156 RSD
  • Elektrotehnički fakultet u Beogradu, H-Bridges tim, sponzorstvo učešća na međunarodnom takmičenju Energetski izazov budućnosti 2021/2022 u iznosu od 3.600 EUR
  • Ženski košarkaški klub “Kovin” – donacija za učestvovanje na takmičenjima u iznosu od 1.000 EUR
  • Udruženje “Srbija, moj dom”, Dolovo – sponzorstvo projekta „Deliblatska peščara, poslednja oaza na korist budućim generacijama“ u iznosu od 60.000 RSD
  • Univeritetska dečja klinika “Tiršova” u Beogradu – donacija za kupovinu 4 špric pumpe za odeljenje intenzivne nege u iznosu od 4.080 EUR
  • Đorđe Ogrizović, student završne godine Tehnološko-metaluškog fakulteta, smer Inženjerstvo zaštite životne sredine – stipendija za master studije na Univerzitetu Kembridž u iznosu od 5.000 EUR
  • Udruženje pčelara “Banatski pčelari”, Dolovo – donacija za lokalnu Manifestaciju meda u iznosu od 30.000 RSD.

Godišnji SIP izveštaji za prethodne godine.

SIP 2021

SIP 2020

SIP 2019

SIP 2018

SIP 2017

SIP 2016

SIP 2015

SIP 2014

SIP 2013